Τάσος Ψαρράς
Λέγομαι Τάσος Ψαρράς και τα τελευταία 10 χρόνια σχεδιάζω συστήματα σε ολοκληρωμένα κυκλώματα. Είμαι απόφοιτος της σχολής ΗΜΜΥ του ΔΠΘ στην Ξάνθη (2012), και κάτοχος μεταπτυχιακού (2014) και διδακτορικού (2017) τίτλου σπουδών από την ίδια σχολή. Η διδακτορική μου διατριβή με θέμα "High-performance Networks-on-Chip" βραβεύτηκε με το βραβείο "Outstanding Dissertation Award" από τον οργανισμό Electronic Design Automation Association (EDAA). Έχω δημοσιεύσει 1 βιβλίο στη Springer, 9 εργασίες σε περιοδικά IEEE Transactions και 10 σε συνέδρια IEEE και ACM. Έχω εργαστεί ως Μηχανικός Σχεδίασης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων στην Intel, στην Intracom Telecom και στην Αxelera AI όπου εξακολουθώ να εργάζομαι σήμερα.
Σχεδιάζοντας System-on-Chips Δισεκατομμυρίων Τρανζίστορ
Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα αποτελούν από τα πιο αξιοθαύμαστα και πολύπλοκα επιτεύγματα της μηχανικής. Χάρις στην επι δεκαετίες εκθετική ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών πυριτίου, περάσαμε από τους απλούς μονοπύρηνους μικροεπεξεργαστές στα πολυπύρηνα System-on-Chips (SoCs) πολλαπλών επιταχυντών. SoCs εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων τρανζίστορ βρίσκονται σήμερα μέσα σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, από laptops και smartphones μέχρι αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και ηλεκτρικές σκούπες. Ποιά είναι η μορφή ενός System-on-Chip? Πώς σχεδιάζεται ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα από το μηδέν? Πώς μεταλλάσσεται η αρχιτεκτονική του για να εξυπηρετήσει την νέα γενιά υπολογιστικής νοημοσύνης? Τί επιφυλλάσσει το μέλλον για το πυρίτιο?
Στην ομιλία μου θα επιχείρησω να δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα σαν κι αυτά. Θα παρουσιάσω το σημερινό τοπίο της βιομηχανίας μικροτσιπ, θα εξηγήσω το πώς διαμορφώθηκε ιστορικά και πού προβλέπεται να κατευθυνθεί στο άμεσο μέλλον. Τέλος, με όπλο την εμπειρία από μια start-up σχεδιασμού System-on-Chips επιταχυντών Τεχνητής Νοημοσύνης στην αιχμή της τεχνολογίας, θα παρουσιάσω τις προκλήσεις που συναντά μια προσπάθεια σχεδιασμού τέτοιων συστημάτων από το μηδέν.
Πίσω στους ομιλητές!