ΣΦΗΜΜΥ 14





Κατσαβουνίδης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Κατσαβουνίδης είναι μέλος της ομάδας Video Infrastructure, όπου ηγείται των τεχνικών προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας βίντεο και της ολιστικής ποιότητας σε όλα τα προϊόντα βίντεο στο Meta (παλαιότερα γνωστό ως Facebook). Πριν ενταχθεί στο Meta, πέρασε 3,5 χρόνια στο Netflix, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και τη διάδοση του VMAF, της μετρικής ποιότητας βίντεο ανοιχτού λογισμικού του Netflix, καθώς και στην επινόηση του Dynamic Optimizer, ενός πλαισίου βελτιστοποίησης αντιληπτικής ποιότητας βίντεο βασισμένο σε πολλαπλές λήψεις που έφερε σημαντική εξοικονόμηση ρυθμού μετάδοσης σε όλο το φάσμα εφαρμογών streaming. To VMAF και ο Dynamic Optimizer απένειμαν στο Netflix δύο τεχνικά Emmy το 2020. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής για 8 χρόνια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα, διδάσκοντας συμπίεση βίντεο, επεξεργασία σήματος και θεωρία πληροφοριών. Ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Cidana, μιας εταιρείας λογισμικού πολυμέσων κινητής τηλεφωνίας στη Σαγκάη της Κίνας. Διετέλεσε διευθυντής λογισμικού για προηγμένους κωδικοποιητές βίντεο στην InterVideo, τους κατασκευαστές του WinDVD, της πιο δημοφιλούς εφαρμογής αναπαραγωγής DVD, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αφιέρωσε επίσης 4 χρόνια εργασίας στην πειραματική Φυσική υψηλής ενέργειας στην Ιταλία. Είναι ένας από τους συμπροέδρους για τις ομάδες μεθόδων στατιστικής ανάλυσης (SAM) και μετρήσεων χωρίς αναφορά (NORM) στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Ποιότητας βίντεο (VQEG). Συμμετέχει ενεργά στο Alliance for Open Media (AOM) ως συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εφαρμογή λογισμικού (SWIG). Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 50 ευρεσιτεχνιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην κωδικοποίηση βίντεο, την ποιότητα βίντεο, τις εφαρμογές streaming και την ενεργειακά αποδοτική επεξεργασία πολυμέσων με χρήση υλικού και λογισμικού (HW/SW).

"Ενεργειακά-αποδοτική επεξεργασία βίντεο - πώς να το πετύχουμε και ποιος είναι ο ρόλος των μελλοντικών προτύπων συμπίεσης βίντεο"

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλαπλασιάσει τον όγκο των βίντεο που οι χρήστες ανεβάζουν και μοιράζονται με άλλους στον παγκόσμιο ιστό. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να γίνει η αποθήκευση, επεξεργασία και η κοινοποίηση των βίντεο στους χρήστες που επιθυμούν να τα δουν στις οθόνες τους. Τα πρότυπα συμπίεσης βίντεο έχουν πετύχει σημαντική βελτίωση της ποιότητας των βίντεο, ή - αν το δούμε υπό το πρίσμα των τηλεπικοινωνιών - έχουν επιφέρει μεγάλες μειώσεις στο ρυθμό μετάδοσης που απαιτείται για να μεταδοθεί ένα βίντεο, στην ίδια ποιότητα. Παραδοσιακά, αυτές οι βελτιώσεις στην τεχνολογία συμπίεσης βίντεο έρχονται με εξίσου σημαντικές - και τελευταία μάλλον δυσανάλογες - επιπτώσεις υπολογιστικής πολυπλοκότητας/ενέργειας. Θα παρουσιάσουμε το πρόβλημα της ενεργειακά αποδοτικής επεξεργασίας βίντεο ολιστικά και και θα προτείνουμε μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επεξεργασία βίντεο μέσω βελτιστοποιησης σε επίπεδο συστήματος και αναδεικνύοντας την ενεργειακή απόδοση πολίτη πρώτης κατηγορίας σε μελλοντικά πρότυπα συμπίεσης βίντεο."

Πίσω στους ομιλητές!