ΣΦΗΜΜΥ 14





“Drone-based applications: do it yourself!”

Computer systems Lab UTH (CSL)


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ιδίως τα φτηνά πολυκόπτερα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως κινητοί κόμβοι αισθητήρων/ενεργοποιητών σε πολλές κατηγορίες πολιτικών εφαρμογών, όπως επισκόπηση του περιβάλλοντος, παρακολούθηση της κίνησης σε πόλεις, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και μεταφορά/παράδοση αγαθών. Για αυτό το λόγο, γίνεται εντατική έρευνα όχι μόνο πάνω στην βελτίωση της αυτονομίας των drones αλλά και πάνω στην ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού που υποστηρίζουν αυτοματοποιημένες αποστολές με χρήση drones ειδικά σχεδιασμένες για την εκάστοτε εφαρμογή.
Το workshop είναι δομημένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί σύντομα η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του ΠΘ (https://csl.e-ce.uth.gr) σε επίπεδο λογισμικού και αλγορίθμων για την πλήρως αυτοματοποιημένη εκτέλεση αποστολών με ένα ή περισσότερα drones καθώς και για την δοκιμή τέτοιων αποστολών στο εργαστήριο. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει μια πρακτική επεξήγηση, με ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων, για το πώς κανείς μπορεί να γράψει και να δοκιμάσει δικά του προγράμματα αποστολής με βάση ανοιχτά διαθέσιμες βιβλιοθήκες και συστήματα αυτόματων πιλότων. Τέλος, στο τρίτο μέρος, χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο περιβάλλον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν και να δοκιμάσουν μια συγκεκριμένη αποστολή που θα δοθεί ως άσκηση.

Διοργανωτές: Σπύρος Λάλης, Μάνος Κουτσουμπέλιας, Γιώργος Πολυχρόνης


ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΜΕΡΟΣ
Παρασκευή 17:00 - 18:15 Αίθουσα 206

Ο Σπύρος Λάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει λάβει δίπλωμα μηχανικού πληροφορικής και διδακτορικό στην επιστήμη υπολογιστών από το ΕΤΗ στην Ζυρίχη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν γλώσσες/περιβάλλοντα προγραμματισμού, λογισμικό συστήματος, κατανεμημένα συστήματα και συστήματα διάχυτου υπολογισμού. Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, και το έργο του έχει χρηματοδοτηθεί μέσα από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα.


Ο Μάνος Κουτσουμπέλιας είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα κατανεμημένα συστήματα, τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων και μηχανισμούς υποστήριξης εφαρμογών σε κυβερνοφυσικά συστήματα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Ο Γιώργος Πολυχρόνης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αποφοίτησε και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σχεδίαση και υλοποίηση αλγορίθμων για την επίλυση προβλημάτων συνδυαστικής βελτιστοποίησης, συστήματα με αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα και συστήματα ασύρματων αισθητήρων.

Πίσω στα workshops!