Αβούρης Νικόλαος

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Ν.Μ. Αβούρης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο (1956). Είναι Kαθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τεχνολογία λογισμικού με έμφαση στην επικοινωνία ανθρώπου-υπολογιστή. Ερευνητικά ενδιαφέροντα. Τεχνολογίας λογισμικού, με έμφαση στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή, μεθοδολογίες σχεδιασμού διεπιφανειών ανθρώπου-υπολογιστή, Τεχνητή Νοημοσύνη, Έμπειρα Συστήματα, Κατανεμημένα Ευφυή Συστήματα, Τεχνικές Αυτόματης Εκμάθησης (Machine Learning) και στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών σε σύνθετα προβλήματα στον τομέα της Συνεργατικής Μάθησης, του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης και Βιομηχανίας. Είναι υπεύθυνος τηςΕρευνητικής Ομάδας Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή . Σπουδές. Είναι διπλωματούχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και έχει Μάστερς και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Mεγ. Βρετανίας (University of Manchester, Institute of Science and Technology UMIST). Επαγγελματική Εμπειρία. Έχει υπερ-20ετή ακαδημαϊκή και ερευνητική πείρα. Έχει εργαστεί σαν ερευνητής στο Παν. Μάντσεστερ (1983-1984). 1985-1986: Eπίκουρος καθηγητής στο Tμήμα Πληροφορικής του TEI Aθηνών. 1986-1993: Ερευνητής στο Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre JRC) της Επιτροπής Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, Iσπρα Iταλίας, Iνστιτούτο Mηχανικής Συστημάτων και Πληροφορικής (Institute of Systems Engineering and Informatics) και στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, Τμήμα Περιβαλλοντικής Πληροφορικής. 1993-1994: Mηχανικός υπολογιστών του Eθνικού Kέντρου Kατανομής Φορτίου της Δημοσίας Eπιχείρησης Hλεκτρισμού (ΔEH), Aθήνα, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών (1994-2001), Καθηγητής (2001- ). Υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή. Δημοσιεύσεις: Έχει επιμεληθεί την έκδοση 4 βιβλίων και είναι συγγραφέας πάνω από 40 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και πάνω από 100 τεχνικών εκθέσεων, διδακτικών σημειώσεων, παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια κλπ.

The human factor in engineering

Αλέξης Κωνσταντίνος

Καθηγητής Ρομποτικής στο Norwegian University of Science and Technology
Ο Δρ. Κώστας Αλέξης είναι καθηγητής Ρομποτικής στο τμήμα Engineering Cybernetics του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU). Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου έκανε και το διδακτορικό του, και έχει εργαστεί ως ερευνητής στο ETH Zurich και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. Μεταξύ άλλων, ήταν ο κεντρικός ερευνητής της ομάδας CERBERUS που έλαβε την πρώτη θέση στο DARPA Subterranean Challenge, ενώ παλαιότερη εργασία σε ηλιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας πτήσης για κάθε αεροσκάφος ελαφρύτερου των 50 κιλών.

Σθεναρή Ρομποτική Αυτονομία

Βαρβέλης Ευάγγελος

Επίκουρος Καθηγητής / Διδακτορικός Φοιτητής στο RWTH Aachen
Είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό θεωρητικής φυσικής του RWTH Aachen όπου βρίσκομαι μέχρι και σήμερα, πλεον ως διδακτορικός φοιτητής του καθηγητή D.P. DiVincenzo. Έχω αναλάβει ρόλο βοηθού καθηγητή στο RWTH για τα μαθήματα προπτυχιακού "Quantum Mechanics" και "Statistical Mechanics" καθώς επίσης και για το μεταπτυχιακό μάθημα "Modeling of Superconducting Devices". Το ερευνητικό μου αντικείμενο είναι η κβαντική πληροφορία και συγκεκριμμένα η θεωρητική μελέτη και περιγραφή φυσικών συστημάτων για την υλοποίηση και έλεγχο κβαντικών υπολογιστών. Επι του παρόντως μελετάω φαινόμενα πολλών σωμάτων και την επίδραση τους στην αποθήκευση κβαντικής πληροφορίας σε υπεραγώγιμες αρχιτεκτονικές qubit.

Κβαντική Μνήμη και η Πρόκληση του Κβαντικού Χαους

Γιαννάκης Γεώργιος

Προεδρική Έδρα McKnight στο ECE - University of Minnesota
Ο Καθηγητής Γεώργιος Βασιλείoυ Γιαννάκης αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1981 με το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Από το 1982 έως το 1986 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), απ' όπου έλαβε δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (MSc EE το 1983 και MSc Math το 1986), και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (PhD EE) το 1986. Από το 1987 έως το 1998 διετέλεσε μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Βιργινίας, ως Επίκουρος Καθηγητής το διάστημα 1987-92, ως Αναπληρωτής Καθηγητής το 1992-96, και ως Τακτικός Καθηγητής το 1996-98. Από το 1999 μέχρι το 2008 κατείχε την Ονομαστική Έδρα ΑDC στις Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες, και από το 2016 μέχρι σήμερα κατέχει την Προεδρική Έδρα McKnight στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ECE) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ είχε παράλληλα διατελέσει Διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας (2008-2021). Δραστηριοποιείται ερευνητικά στα πεδία των Στοχαστικών Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, όπου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 485 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 790 σε πρακτικά συνεδρίων, 26 κεφάλαια σε βιβλία, και 2 ερευνητικές μονογραφίες (Αναφορές: 83.500; h-index=151). Τα τρέχοντα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την Επιστήμη Δεδομένων και Δικτύων, τις Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες, και τα Ενεργειακά Δίκτυα με έμφαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχει συνεφεύρει και κατοχυρώσει 34 πατέντες, είναι συν-αποδέκτης 10 βραβείων καλύτερης επιστημονικής εργασίας σε περιοδικά της IEEE Signal Processing Society (SPS) και της ΙΕΕΕ Communications Society (ComSoc), συμπεριλαμβανομένου του βραβείου «G. Marconi» στις Ασύρματες Τηλεπικοινωνίες. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (από το 2021), Fellow της Ακαδημίας της Ευρώπης (από το 2020), και της Εθνικής Ακαδημίας Ευρεσιτεχνών USA (από το 2019). Έχει λάβει το βραβείο Εκπαίδευσης της IEEE ComSoc (2019), καθώς επίσης τα βραβεια «Norbert Wiener» της ΙΕΕΕ SPS (2019) και «Αθανάσιος Παπούλης» της EURASIP (2020). Έχει επίσης τιμηθεί ως ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου ΙΕΕΕ Fourier Technical Field (2015), και έχει λάβει Technical Achievement βραβεία από την ΙΕΕΕ SPS (2000) και από την EURASIP (2005). Είναι Fellow της EURASIP (από το 2008), της ΙΕΕΕ (από το 1997) και έχει υπηρετήσει την ΙΕΕΕ από μια σειρά θέσεων συμπεριλαμβανομένης αυτής του Διακεκριμένου Ομιλητή της ΙΕΕΕ SPS. Τέλος, είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου (2018), και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής τριών Πανεπιστημίων στην Κίνα (2016-2018).

Επιστήμες Δεδομένων και Δικτύων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Γιαρέντης Γιάννης

Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)
Ο Γιάννης Γιαρέντης είναι Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος στον Διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) από τον Αύγουστο του 2019 έως και σήμερα. Κατέχει σημαντική ελληνική και διεθνή εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με πιο σημαντική, αυτή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κατά την περίοδο 2013 - 2015, όταν άνοιξε τον κύκλο των μεγάλων ηλεκτρικών Διασυνδέσεων με τα ελληνικά νησιά (Κυκλάδες) και όλων των μεγάλων έργων Υποδομής, όπως το ΚΥΤ Μεγαλόπολης, τη διασύνδεση του Πολυποτάμου και πολλών ακόμη έργων που έδωσαν πνοή στο Ηλεκτρικό Σύστημα. Είχε προηγηθεί μια μακρά διεθνής καριέρα σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού χώρου. Έχει διατελέσει μέλος σε εθνικά και διεθνή συμβούλια και επιτροπές ( Entso-e, MED-TSO). Είναι κάτοχος πτυχίου μηχανικού Πετρελαίων και Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης και μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) σπουδών στην Βιώσιμη Ανάπτυξη.

-

Γκαμπράνη Μαρία

Strategist, Accelerated Discovery for Healthcare and Lifesciences, Biomarkers Discovery, Manager, Cognitive Healthcare and Lifesciences στο Zurich Research Laboratory
Η Μαρία Γκαμπράνη είναι στην IBM Research Zurich από το 2001. Η έρευνά της έχει επικεντρωθεί σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για εφαρμογές Υγείας και Επιστήμες Ζωής. Αυτή τη στιγμή έχει 3 μεγάλους ρόλους. Είναι IBM Research strategist στο Accelerated Discovery for Healthcare and Lifesciences, ειδικά στους τομείς της ογκολογίας και ανακάλυψης βιοδεικτών. Διατελεί επίσης μέλος του Exploratory Lifesciences Council της IBM Research. Ο τοπικός ρόλος της στην IBM Research Zurich, είναι η διαχείριση της ομάδας Cognitive Healthcare and Lifesciences που έχει 3 υποομάδες, συγκεκριμένα, υπολογιστική παθολογία, υπολογιστική έρευνα μονοκυττάρου και υπολογιστική ανοσολογία καρκίνου. Πριν γίνει μέλος της IBM, από το 1999 έως το 2001, η Μαρία εργάστηκε για την Philips Research, στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Drexel, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ και πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών Outstanding technical Achievement awards, από την IBM, και Technical Achievement Award, από το Τμήμα Έρευνας της IBM και πολλά βραβεία καλύτερου paper, από το NASA/Goddard Space Flight Center, Image Registration Workshop (1997), μέχρι τα βραβεία καλύτερου paper στο MICCAI (2020, 2021) και περισσότερες από 60 πατέντες.

Computational approaches for personalized health

Δαλακλείδη Καλλιόπη

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η Καλλιόπη Β. Δαλακλείδη έλαβε το Δίπλωμά της από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2005. Έπειτα, εργάστηκε ως μηχανικός γνώσης για την αυτόματη εξαγωγή σημασιολογικής πληροφορίας από οπτικοακουστικό υλικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BOEMIE ως μέλος του εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής (2012-2017) με τίτλο «Aνάπτυξη Υπολογιστικών Συστημάτων Υποστήριξης Ιατρικών Αποφάσεων για τη Διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη». Το 2017, η ομάδα της κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της Intrasoft International. Από το 2012 συμμετέχει, αρχικά ως υποψήφια διδάκτορας και έπειτα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων Προσομοίωση Φυσιολογικών Συστημάτων, Ιατρική Απεικόνιση και Ψηφιακή Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας, Τεχνολογίες Κινητής και Ηλεκτρονικής Υγείας και Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής και του μεταπτυχιακού μαθήματος Βασικές αρχές και τεχνολογίες Βιοπληροφορικής. Από το Μάιο του 2021 συνεργάζεται ερευνητικά και με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει κριτής σε τέσσερα επιστημονικά περιοδικά και σε έξι διεθνή συνέδρια. Είναι πολλά χρόνια μέλος του ΤΕΕ και του παγκόσμιου Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ). Από τις αρχές του 2020, είναι πρόεδρος του IEEE Greece Section Women in Engineering Affinity Group. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, οι αλγόριθμοι μηχανικής και βαθιάς μάθησης, οι τεχνικές όρασης υπολογιστών και τα υπολογιστικά συστήματα υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Ανάπτυξη μεθόδων ερμηνεύσιμης τεχνητής νοημοσύνης για την εκτίμηση της επικινδυνότητας αθηρωματικών πλακών σε ασθενείς με καρωτιδική νόσο

Δημάκης Αλέξανδρος

Καθηγητής στο University of Texas
Ο Αλέξανδρος Δημάκης είναι καθηγητής του UT Austin και συνδιευθυντής του National AI Institute for Foundations of Machine Learning. Έλαβε το διδακτορικό του από το UC Berkeley και πτυχίο από το ΕΜΠ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 papers και έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως τα James Massey Award, NSF Career, ένα βραβείο έρευνας της Google, το βραβείο UC Berkeley Eli Jury dissertation award και πολλά βραβεία καλύτερου paper. Διετέλεσε Associate Editor πολλών περιοδικών, Area Chair για μεγάλα συνέδρια Machine Learning (NeurIPS, ICML, AAAI) και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το MLSys 2021. Είναι "IEEE Fellow for contributions to distributed coding and learning". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Θεωρία Πληροφορίας και Μηχανική Μάθηση. Ιστοσελίδα: http://users.ece.utexas.edu/~dimakis

Deep Generative models and Inverse problems

Διαμαντάρας Κωνσταντίνος

Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Διαμαντάρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με αντικείμενο τη Μηχανική Μάθηση, τα Νευρωνικά Δίκτυα και την Επεξεργασία Σήματος. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Machine Learning for Signal Processing Technical Committee του IEEE Signal Processing Society και είναι συγγραφέας του βιβλίου ""Μηχανική Μάθηση"" (εκδόσεις Κλειδάριθμος 2019).

Μηχανική Μάθηση - το παρόν και οι προκλήσεις

Κοντού Μάγκυ

Co-founder - Lead Product & UI/UX Designer στη SimpleApps
H Μάγκυ είναι ξεκάθαρα ""νυχτοπούλι"", λατρεύει τα gadgets και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει video games και LEGO. Είναι κάτοχος BSc in Computer Science και MSc in Mobile Computing από το University of Hertfordshire (UH), UK. Είναι επίσης συν-διοργανώτρια του Google Developers Group Athens (GDG) και Ambassador των Women Techmakers (Google πρωτοβουλία).

101: From developer to startupper"

Κοφίδης Ελευθέριος

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Ο Ε. Κοφίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Παν/μίου Πειραιώς και μέλος του εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων του ίδιου ιδρύματος. Ανήκει επίσης στην ερευνητική ομάδα επεξεργασίας σήματος του ΙΤΥΕ. Πήρε το Δίπλωμα και το Διδακτορικό του το 1990 and 1996, αντίστοιχα, και τα δύο από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά την περίοδο 1998 to 2000, ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής (με υποτροφία Marie-Curie) στο Institut National des Télécommunications (INT), Évry, France (σήμερα Télécom SudParis). Από το 2001 ως το 2004, εργάστηκε ως ερευνητής στο Παν/μιο Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στα Παν/μια Πελοποννήσου και Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι σε επεξεργασία σήματος και μηχανική μάθηση. Έχει υπηρετήσει στο προεδρείο ή ως μέλος επιστημονικών επιτροπών πλήθους συνεδρίων καθώς και ως Associate Editor στα περιοδικά IEEE Transactions on Signal Processing, EURASIP Journal on Advances in Signal Processing, και IET Signal Processing. E-mail: kofidis@unipi.gr Ιστοσελίδα: https://www.unipi.gr/unipi/en/kofidis.html http://www.datastories.org (Data Sci Lab)

Μέθοδοι τανυστών και εφαρμογές στην επεξεργασία σήματος και τη μηχανική μάθηση

Κυρίτσης Δημήτρης

Professor of ICT for Sustainable Manufacturing στο EPFL, Λωζάννη, Ελβετία
Ο Καθ. Δημήτρης Κυρίτσης ηγείται της ομάδας ICT for Sustainable Manufacturing στο EPFL, Ελβετία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διαχείριση κύκλου ζωής κλειστού βρόχου (Closed-Loop Lifecycle Management), η αειφόρος παραγωγή (Sustainable Manufacturing), τα Cognitive Digital Twins, οι βιομηχανικές οντολογίες και η ανάλυση βιομηχανικών δεδομένων. Ο Δημήτρης είναι συνιδρυτής του Industrial Ontologies Foundry και μέλος του WEF GFC on Advanced Manufacturing and Value Chains.

Connecting the Dots of Circular Smart Manufacturing

Κωνσταντίνου Χαράλαμπος

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και στο Τμήμα ΗΜΜΥ του King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) στη Σαουδική Αραβία.
Ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και στο τμήμα ΗMMY του KAUST στη Σαουδική Αραβία. Είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου SENTRY (sentry.kaust.edu.sa) και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ασφαλή και ανθεκτικά «κυβερνο-φυσικά» και ενσωματωμένα συστήματα. Έλαβε το Δίπλωμα HMMY του Ε.Μ.Π., και το Διδακτορικό Δίπλωμα του Hλεκτρολόγου Mηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Ασφάλεια στο βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων / Industrial Internet-of-Things (IIoT) Security

Λάσκαρης Κωνσταντίνος

Επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασµού Ηλεκτρικών Κινητήρων στην Tesla Motors
Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης τα τελευταία 10 χρόνια, είναι επικεφαλής σχεδιασμού των συστηματων ηλεκτροκινητήρων της Tesla, στο Πάλο Άλτο, στην Καλιφορνια. Η ομάδα του μοντελοποιεί και σχεδιάζει τους ηλεκτροκινητήρες για τα υπάρχοντα και μελλοντικά προϊόντα. Τα πιο σημαντικά έργα του περιλαμβάνουν το σχεδιασμό των συστημάτων πρόωσης για τα αυτοκίνητα παραγωγής, Tesla Model S, Model X, Model 3, Model Y, για το Cybertruck και το Semi-truck, ενώ νεότερα project περιλαμβάνουν το σχεδιασμό των κινητηρίων συστημάτων του ανθρωποειδούς ρομπότ «Optimus». Ο Κων. Λάσκαρης είναι ιδρυτής και επικεφαλής του Ελληνικού ερευνητικού κέντρου της Tesla στην Αθήνα, εντός του εθνικου κέντρου ερευνών «Δημόκριτος».

Σχεδιάζοντας ηλεκτρικά συστήματα κίνησης: διαμορφόνωντας το μέλλον του ηλεκτρολόγου μηχανικού

Μακιός Βασίλειος

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Γενικός Διευθυντής του Corallia
Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Carleton στην Οττάβα του Καναδά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά projects και κατέχει μακροχρόνιο ρεκόρ δημοσιεύσεων ενώ έχει επίσης επιρροή στην ίδρυση πρωτοτύπων εταιρειών ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, της πρώτης στο είδος της, σαφούς, καλά οργανωμένης, συστηματικής, στρατηγικής (με μακροπρόθεσμη εμβέλεια) εθνικής πρωτοβουλίας cluster στην Ελλάδα, η οποία στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω δραστηριοτήτων cluster-supporting περιφερειακής ανάπτυξης. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.corallia.org

Ο Δρόμος της Δημιουργίας του Corallia – Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Μανιατάκος Μιχάλης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΗΜΜΥ στο New York University Abu Dhabi
Ο Μιχαήλ Μανιάτακος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο New York University Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και Αναπληρωτής Καθηγητής του Global Network University στο Πολυτεχνείο του NYU Tandon των ΗΠΑ. Είναι Διευθυντής του MoMA Laboratory (nyuad.nyu.edu/momalab). Έλαβε το διδακτορικό του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, καθώς και μεταπτυχιακό, πτυχία M.Phil. από το Yale, το 2012. Έλαβε επίσης το πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών και Ενσωματωμένα Συστήματα, αντίστοιχα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Privacy-preserving computation using homomorphic encryption

Μουστάκας Κωνσταντίνος

Καθηγητής στο Wire Communications and Information Technology Lab, Electrical and Computer Engineering Department, University of Patras
Ο Κωνσταντίνος Μουστάκας έλαβε το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών (2003) και το διδακτορικό δίπλωμα (2007) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2003 έως το 2007 ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής στο εργαστήριο επεξεργασίας πληροφορίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ, όπου ήταν και μεταδιδακτορικός ερευνητής την περίοδο 2007-2011. Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής και συντονίζει την ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας. Διατελεί διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας και Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοϊατρική Μηχανική του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την Εικονική, Μεικτή, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Απτική Αλληλεπίδραση, Στερεοσκοπική Όραση, Υπολογιστική Όραση, Απεικόνιση Πληροφορίας, Ρεαλιστικές Προσομοιώσεις Εικονικής Πραγματικότητας, Εικονικούς Ανθρώπους, Βιοϊατρική Μηχανική, Επεξεργασία Γεωμετρίας, Τεχνητή Νοημοσύνη, Βιομετρία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος επιτροπών διεθνών συνεδρίων και κριτής σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών περιοδικών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 23 έργα έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και τη ΓΓΕΤ, σε 4 εκ των οποίων είναι είτε συντονιστής είναι επιστημονικός συντονιστής. Είναι Senior Member της IEEE, και της IEEE Computer Society και μέλος της Eurographics.

Machine Vision and Learning: Trend or Revolution?

Μπίρμπας Αλέξιος

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
O Αλέξης Μπίρμπας είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και πρ. Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Έλαβε το Μάστερ και το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, Μιννεάπολις H.Π.Α. το 1986 και 1988 αντίστοιχα. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Γκρενόμπλ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην περιοχή των: ‘device electronics, optoelectronics, noise and fluctuation problems in electronics, RF and mixed signal high speed circuit design and implementation of sensor read out circuits, and smart grid electronics’. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με θέματα ‘twin transition – (digital and green)’ της Βιομηχανίας 4.0 με την μελέτη τεχνολογιών όπως: ‘Transactive Energy Systems, smart metering, 5G enabled IoT and Industry 4.0 real time applications, cloud/edge computing and ΑΙ accelerators, Cyber Physical Systems and Wholesale Energy Markets’. Ο Δρ. Μπίρμπας έχει διατελέσει Σύμβουλος στη Βιομηχανία και έχει καταλάβει στο παρελθόν διοικητικές θέσεις στην Βιομηχανία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης έχει συν-ιδρύσει δύο start-up εταιρίες (spin-offs του Πανεπιστημίου) και έχει επιβλέψει 22 Διδακτορικές Διατριβές.

Οι Τεχνολογίες της ‘Δίδυμης Μετάβασης’

Μπλέτσας Μιχάλης

Research Scientist / Director of Computing στο MIT Media Lab
Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και ο διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους – μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του λαπτοπ XO-1 της OLPC. Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες. Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

οι τρέχουσες τάσεις της τεχνολογίας που μας (ΗΜΜΥ) αφορούν

Ντζιαχρίστος Βασίλειος

Καθηγητής στο Technical University of Munich
Ο καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος είναι τακτικός καθηγητής Ιατρικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και κατέχει την Έδρα Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είναι επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης στο Helmholtz Zentrum Munich και Διευθυντής Βιομηχανικής στο Helmholtz Pioneer Campus. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και συσκευών οπτοακουστικής και απεικόνισης φθορισμού με στόχο τη βελτίωση της μη-επεμβατικής διερεύνησης φυσιολογικών και μοριακών διεργασιών στους ιστούς προς την ανάπτυξη οικονομικών και ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία επικίνδυνων ασθενειών.

Bioengineering as the driver of solutions in medicine

Παπαδημητρίου Χρήστος

Καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Columbia University
Ο Χρίστος Χαρίλαος Παπαδημητρίου είναι Donovan Family Professor of Computer Science στο Columbia University. Πριν ενταχθεί στο Columbia το 2017, ήταν καθηγητής στο UC Berkeley για τα προηγούμενα 22 χρόνια, και πριν από αυτό δίδαξε στο Harvard, MIT, ΕΜΠ, Stanford και UCSD. Έχει γράψει πέντε εγχειρίδια και πολλά άρθρα σχετικά με αλγόριθμους και πολυπλοκότητα, καθώς και τις εφαρμογές τους στη βελτιστοποίηση, τις βάσεις δεδομένων, τον έλεγχο, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, την οικονομία και τη θεωρία παιχνιδιών, το διαδίκτυο, την εξέλιξη και τον εγκέφαλο. Κατέχει διδακτορικό από το Princeton (1976) και οκτώ επίτιμα διδακτορικά, συμπεριλαμβανομένων από το ETH, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το EPFL και το Univ. de Paris Dauphine. Είναι μέλος του National Academy of Sciences των ΗΠΑ, του American Academy of Arts and Sciences και του National Academy of Engineering και έχει λάβει το βραβείο Knuth, το Go"del prize, το μετάλλιο von Neumann και το the 2018 Harvey Prize by Technion. Το 2015 ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας τον ονόμασε διοικητή της τάξης του Φοίνιξ. Έχει επίσης γράψει τρία μυθιστορήματα: «Turing», «Logicomix» και το τελευταίο του «Independence».

Ενας συντακτικός αναλυτής που λειτουργεί με νευρώνες

Παπαλεξόπουλος Αλέξης

CEO and Founder της ECCO International
Ο Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος, αρμόδιος για το σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της ECCO International, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες λογισμικού στον τομέα του σχεδιασμού και εφαρμογής της αγοράς και της ανάπτυξης έξυπνων δικτύων σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, όπως Κυβερνήσεις, Ρυθμιστικές Αρχές, ISO/RTO/TSO/PX, Utilities, Generators και Traders. Ο Αλέξης έχει σχεδιάσει οργανωμένες αγορές ενέργειας σε περίπου 15 χώρες στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία. Είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ZOME Energy Networks, μιας εταιρείας τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, που εδρεύει στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, και της Wolrd Energy Consortium, μιας ενεργειακής εταιρείας blockchain και token economics στην Εσθονία. Είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Wall of Fame της PG&E το 1992, του Πρώτου Βραβείου της IEEE το 1996 και μέλος του IEEE. Ο Αλέξης έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου και Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Georgia Institute of Technology. Το 2016 έλαβε την τιμή του Επίτιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

The Evolution of the Multi-Tier Hierarchical Energy Market Structure and the Emergence of the Transactive Energy Model for a Sustainable Energy Transition

Παπαρρίζος Γιώργος

Senior Director, Product Management στην Qualcomm Inc.
George Paparrizos is a Senior Director of Product Management at Qualcomm Inc. and runs Product Management for the stand-alone power management products as well as for Qualcomm Quick Charge technology. Mr. Paparrizos has co-authored more than 17 patents and also numerous articles for industry publications. He is also participating in many industry and standardization groups. Mr. Paparrizos holds an MSEE degree from the Technical University of Aachen, Germany (RWTH) and an MBA from the Haas School of Business at UC Berkeley.

Ο κόσμος είναι αναλογικός

Παρασκευάς Μιχάλης

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ο Μιχάλης Παρασκευάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε ψηφιακή ανάλυση και επεξεργασία σημάτων, θεωρία πληροφοριών, θεωρία ανίχνευσης και εκτίμησης, δίκτυα επόμενης γενιάς, εφαρμογές μηχανικής μάθησης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης. Διαθέτει τριακονταετή εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας δικτύων ευρείας κλίμακας και υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής μάθησης. Διευθύνει αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα, τα οποία έχουν δεχθεί εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Διετέλεσε πρόεδρος (2019-2021) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος” και συντονιστής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Ρομποτική και STEM στην Εκπαίδευση των Μηχανικών

Ραψομανίκη Μαριάννα

Group leader, AI for single-cell research team στο IBM Research Europe, Zurich
Η Δρ. Μαριάννα Ραψομανίκη είναι ερευνήτρια στο ερευνητικό ινστιτούτο της ΙΒΜ στη Ζυρίχη με αντικείμενο την Υπολογιστική Βιολογία και την Εξατομικευμένη Ιατρική, όπου ηγείται της ομάδας AI for single-cell research (AI4SCR). Η έρευνα της ομάδας της επικεντρώνεται στην κατανόηση της ετερογένειας του καρκίνου με χρήση υπολογιστικών τεχνικών μηχανικής μάθησης και μαθηματικής μοντελοποίησης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Βιοπληροφορική από Πανεπιστημίου Πατρών. Η διδακτορική της έρευνα εκπονήθηκε στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) με θέμα την μοντελοποίηση βιολογικών συστημάτων χρησιμοποιώντας στοχαστικά υβριδικά μοντέλα.

Χαρτογραφώντας την ετερογένεια του καρκίνου με δεδομένα μεμονωμένου κυττάρου

Σγάρμπας Κυριάκος

Αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Κυριάκος Σγάρμπας είναι απόφοιτος (1984) και διδάκτωρ (1997) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο "Κλασική και Κβαντική Τεχνητή Νοημοσύνη". Διδάσκει μαθήματα σχετικά με Προγραμματισμό (Python), Αλγόριθμους και Δομές Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπολογιστική Γλωσσολογία και Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας. Είναι Σύμβουλος Καθηγητής (μέλος ΣΕΠ) στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΣΠΣ "Ανάπτυξη Ψυχαγωγικού Λογισμικού (Game Development)". Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, έχει επιβλέπψει πάνω από 150 διπλωματικές εργασίες και 5 διδακτορικές διατριβές. Είναι μέλος των IEEE (senior), ACM, ΕΕΤΝ, ΤΕΕ και της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του AI-Hub.

Μεθοδολογία της Έρευνας (για φοιτητές ΗΜΜΥ)

Σούντρης Δημήτρης

Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Ο Δημήτρης Σούντρης έλαβε το δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1987 και το 1992, αντίστοιχα. Εργάστηκε ως Λέκτορας, Επικ. και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Υπολογιστών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για δεκατρία χρόνια από το 1995 έως 2008. Σήμερα εργάζεται ως Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα: Σχεδιασμός Υλικού και Λογισμικού Ενσωματωμένων Συστημάτων, Σχεδιασμός Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων VLSI με Χαμηλή Κατανάλωση, Υπολογισμού Άκρου, Μεθοδολογίες και Σχεδιασμός Εφαρμογών Ψηφιακής Επεξεργασίας και Επαναδιαμορφούμενες Αρχιτεκτονικές (FPGAs) και Σχεδίαση Επιταχυντών Υλικού για Διαστημικές Εφαρμογές, Κέντρα Δεδομένων και Εφαρμογές Νέφους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, κατέχει δυο διεθνείς παντέντες και το ερευνητικό του έργο έχει αναφερθεί > 5000 φορές. Επίσης, είναι συγγραφέας και εκδότης σε δέκα βιβλία Kluwer και Springer. Είναι Διευθυντής του Εργ. Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων (MicroLab). Είναι Υπεύθυνος και Κύριος Ερευνητής σε πολυάριθμα ερευνητικά έργα (> 60) που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ENIAC-JU, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την ΓΓΕΤ και την Βιομηχανία. Έχει διατελέσει Γενικός Οργανωτής και Υπεύθυνος Προγράμματος του συνεδρίου PATMOS 1999 & 2000, Γενικός Οργανωτής του συνεδρίου IFIP-VLSI-SOC 2008, PARMA 2011 & 2013 Workshop, Γενικός (Συν-)Οργανωτής του HiPEAC CSW 2014 και Υπεύθυνος Προγράμματος SAMOS 2016. Επίσης, είναι μέλος τεχνικών επιτροπών προγράμματος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έλαβε βραβείο από την INTEL και IBM για τα αποτελέσματα του έργου του LPGD #25256 και βραβεία από Int. Conf. VLSI 2005 και ASP-DAC 05 για τα αποτελέσματα του έργου AMDREL IST-2001-34379, βραβείο HiPEAC για την εργασία DAC' 10 για το έργο MNEMEE FP7-216224 και DAC ' 13 για το έργο του ENIAC-TOISE-282557-2, DAC'18, DAC'19, DAC'20 και πρόσφατα απο την XILINX σε OPEN HARDWARE Design Contest 2017, 2019 and 2021. Είναι μέλος του οργανισμών IEEE, ACM και HiPEAC.

Αρχιτεκτονικές και Υλοποιήσεις Διαστημικών Εφαρμογών

Συρμακέσης Σπύρος

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ο Σπύρος Συρμακέσης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Πάτρα. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας και Σχεδιασμού Αλληλεπίδρασης. Είναι υπεύθυνος του Technology Transfer Office και υποστηρίζει τη διαδικασία δημιουργίας επιχειρηματικής κουλτούρας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιχειρηματίας και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός; Γίνεται;

Τζελέπης Δημήτριος

Λέκτορας | Ερευνητής | Τεχν. Διευθυντής στο "Department of Electronic & Electrical Engineering University of Strathclyde | Technology and Innovation Centre"
Ο Δρ Δημήτριος Τζελέπης είναι λέκτορας και ερευνητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Γλασκόβη, Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και Τεχνικός Διευθυντής και Συνιδρυτής της εταιρείας Smart Power Networks (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον έλεγχο και την προστασία συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει συγγράψει πάνω από 60 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, 2 κεφάλαια σε σχετικά βιβλία, καθώς και 2 συστάσεις τεχνικής νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία για τη σύνδεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, είναι κάτοχος πατέντας ευρεσιτεχνίας για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων.

Ενεργειακή μετάβαση και προηγμένες λύσεις για τα δίκτυα του μέλλοντος

Τζήμας Ιωάννης

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
O Δρ. Γιάννης Τζήμας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλέκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτορας του ιδίου Τμήματος στην περιοχή του Web Engineering. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Η ερευνητική του δραστηριότητα εντοπίζεται στις περιοχές των Service-Oriented Architectures and Information Systems, Web Data Engineering, Web Engineering and Web Modeling, Big Data, Data Science and Applications of Machine Learning and Artificial Intelligence, Digital Ecosystems and Digital Transformation for the Public Sector, και Bioinformatics. Από το 2018 έως και σήμερα είναι διεθνής σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων και του ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο της Κοινωνικής Προστασίας και Εργασίας. Έχει δουλέψει σε σημαντικό αριθμό χωρών στην Ευρώπη, Αφρική και χωρών στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από το 1996 έως το 2018 έχει διατελέσει Τεχνικός Υπεύθυνος του εργαστηρίου Γραφικών, Πολυμέσων και Γεωγραφικών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ παράλληλα από το 1997 έως το 2011 ήταν Τεχνικός Συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας Τεχνολογιών Διαδικτύου και Πολυμέσων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Τέλος, από το 2009 μέχρι τα μέσα του 2013 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύου του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Με τις παραπάνω ιδιότητες έχει συμμετάσχει στο συντονισμό και στην υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων από το 1995 έως σήμερα. Τα έργα αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και από εθνικούς, κοινοτικούς πόρους.

Digital Transformation of the Public Sector and Connected Government Data - Potential and Pitfalls

Τόμκος Ιωάννης

Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Δρ. Ι. Τόμκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο παρελθόν εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες και Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου ήταν υπεύθυνος έρευνας σχετικά με προηγμένα θέματα τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων. Το επιστημονικό έργο του έχει εμφανιστεί σε πάνω από 650 εργασίες δημοσιευμένες/παρουσιασμένες σε επιστημονικά περιοδικά/βιβλία, ενώ έχει λάβει περί των 11500 αναφορών (με h-factor=51 & m-factor>2.5), κατατάσσοντας τον σε κορυφαίες θέσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του εκλέχτηκε το 2010 “Fellow” του IET (Institute of Engineering and Technology), τo 2012 “Fellow” του OSA (Optical Society of America) και το 2018 "Fellow" του Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).

Evolution of Optical Communications Systems & Networks

Τραχανάς Στέφανος

Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι επίσης ο δημιουργός και διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Μathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ.

Κβαντομηχανική & κβαντικοί υπολογιστές: Μια εισαγωγή χωρίς... μυστήριο

Φαρμάκης Φίλιππος

Καθηγητής ΗΜΜΥ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ο Φίλιππος Φαρμάκης αποφοίτησε από το Φυσικό του ΑΠΘ το 1996 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ το 1997. Το 2000 έλαβε από το ίδιο ίδρυμα το τίτλο του διδάκτορα όπου εργάστηκε πάνω στον ηλεκτρικό χαρακτηρισμό των τρανζίστορ λεπτών υμενίων. Εργάστηκε στην εταιρία UNAXIS SA στο Παρίσι της Γαλλίας ως μηχανικός διεργασιών και αργότερα προήχθηκε ως R&D Team leader. Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε κατά σειρά στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και έπειτα στην εταιρία Heliosphera. Από το 2012, από τη βαθμίδα του Λέκτορα ως και αυτήν του Αναπληρωτή καθηγητή υπηρετεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Σχολή ΗΜΜΥ.

Μικροηλεκτρονική σε εύκαμπτα ή/και διαφανή υποστρώματα