ΣΦΗΜΜΥ 15



Νικόλαος Ουζούνογλου


Γεννήθηκε στην Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης το 1951. Ξεκίνησε το 1957 τις αστικές του σπουδές στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Χαλκηδόνας. Συνέχισε τις Β’ βάθμιες σπουδές του στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο (1963-69) του Πέρα. Επέτυχε μεταξύ των πρώτων στο Κρατικό Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης από όπου αποφοίτησε από την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών το 1973. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές- διδακτορικές του σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο Πανεπιστήμιο του Essex. Εξαναγκάστηκε να εκπατριστεί από την γενέτειρα του και ήρθε στην Ελλάδα τέλη του 1976. Εργάστηκε σαν Ειδικός Επιστήμων στο Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας του Ναυτικού την περίοδο 1977-84. Το 1981 έλαβε το Διεθνές Βραβείο G. Marconi για εργασία του στα πλαίσια της Υφηγεσίας σε θέμα Οπτικών Ινών. Εκλέχθηκε το 1984 Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και από το 1987 μέχρι το 2018 υπηρέτησε ως Καθηγητής στην ίδια Σχολή. Εκλέχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της ίδιας Σχολής (1988-94) και πρώτος Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (1991-99). Η ίδρυση των συστηματικών διδακτορικών σπουδών, που επέτρεψε την μείωση της μετανάστευσης των αριστούχων σπουδαστών, υπήρξε πρώτο του μέλημα με την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και θεσμών. Το Εργαστήριο Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που διεύθυνε μέχρι το έτος 2018 έχει συμβάλει στην ανάπτυξη πλήθους πρωτότυπων συστημάτων για την κάλυψη πλήθος αναγκών της χώρας κατά συντριπτική τους πλειοψηφία εντελώς αδαπάνως προς το Δημόσιο. Το 2006 αναγορεύτηκε ως IEEE Fellow που είναι τιμητικός τίτλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Τον Δεκέμβριο του 2011 τιμήθηκε από την Αυτού Θειότητα Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’ με το οφφίκιο του «Προστάτη των Γραμμάτων». Το δημοσιευμένου του έργο αποτελείται από 350 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, δέκα βιβλία και έχει επιβλέψει 81 διδακτορικές διατριβές στα ερευνητικά του αντικείμενα που καλύπτουν τα αντικείμενα: Ηλεκτρομαγνητική θεωρία και εφαρμογές της, Τηλεπικοινωνίες, Αισθητήρες και Συστήματα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Η Σημασία της Αποτίναξης της Τεχνολογικής Εξάρτησης της Ελλάδος με Δράση των Μηχανικών: Παραδείγματα από τον τελευταίο μισό αιώνα

Στρατηγικές επιλογές των εξουσιαζόντων στο νέο Ελληνικό κράτος, καθ’ όλη την περίοδο των δύο αιώνων που ακολούθησε μετά από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831, υπήρξαν στην κατεύθυνση της αποστροφής από την τεχνολογία ως καθοριστικού παράγοντα στην επίλυση ζωτικών ζητημάτων της χώρας. Η στρατηγική αυτή εκφράστηκε από τις επιλογές στην παιδεία για το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες. Τον 19ο αιώνα σε αντίθεση με τις επιλογές των εξουσιών στην ελεύθερη Ελλάδα, ο Μείζων Ελληνισμός είχε δείξει την ικανότητα της οικονομικής ευρωστίας. Αυτός υπήρξε και ο παράγοντας που μετά από το 1922, όταν το ήμισυ του πληθυσμού του που κατέφυγε ως πρόσφυγες, κατέστησε την πιο καθυστερημένη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μερικά χρόνια να αναπτυχθεί σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά. Τον τελευταίο μισό αιώνα αν και υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες, κυρίως λόγω παρουσίας της χώρας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο επίπεδο της αξιοποίησης της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των μείζονων ζητημάτων του τόπου ελάχιστα έχουν συμβεί. Στην διάλεξη θα δοθούν παραδείγματα επιτυχιών παρά τις αντίξοες συνθήκες αλλά και αποτυχιών. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν την ευρύτερη επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών και το σημαντικότερο ότι η νέα γενιά των μηχανικών καλείται να ανατρέψει τα εμπόδια στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης, προς όφελος του Ελληνισμού.

Πίσω στους ομιλητές!